Saturday, August 6, 2011

TIBA-TIBA KU LI DIKAITKAN DENGAN PARTI PEMBANGKANG

Tersebar luas di akhbar aliran perdana dan beberapa blog bahawa Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah dipelawa menjadi ketua pembangjang. Pelawaan ini berikutan jangkaan bahawa kononnya Datuk Seri Anwar Ibrahim kemungkinan merengkok dalam penjara kerana kes liwatnya dengan Saiful Bukhari. Isu panas ini telah didedahkan oleh Ahli Parlimen Bebas Bayan Baru Daruk Seri Zahrain Mohamed Hashim. Menurut beliau, naklumat ini diperolehio daripada rakan-rakanya yang masih setia dengan PKR. Adakah maklumat ini benar dan sahih? Saya sendiri amat meragui berita konteroversi ini kerana penyebarannya tidak dilakukan sendiri oleh mana-mana pemimpin PKR sebaliknya disebarkan oleh bekas ahli Parlimen PKR dan kini telah berpaling tadah menjadi ahli parlimen bebas. Dia keluar dari PKR kerana tidak berpuashati dengan pucuk pimpinan PKR. Saya dapat jangkakan inilah strategi terbaru untuk melemahkan parti PKR. Sekurang-kurangnya pasti ada segelintir ahli PKR yang mempercayai berita ini dan secara beransur-ansur melunturkan keyakinan mereka terhadap PKR. Dalam hak ini rata-rata ahli PKR harus berfikiran secara rasional jika mendengar atau terbaca berita yang menragukan. Jangan terus percaya, buat penelitian dan pemerhatian terlebih dahulu.

Secara kebetulan pula, beberapa hari sebelum berita panas ini disebarluaskan Ku Li telah mengetuai satu pertubuhan baru yang diberi nama Angkatan Amanah Merdeka (AMANAH). Pertubuhan ini telah dilancarkan pada 22 Julai 2011 bertempat di Auditorium Memorial Tunku Abdul Rahman Putra. Motif terpenting petubuhan ini ialah mengembalikan semangat kepada Bapa Kemerdekaan. Keahlian pula terbuka kepada semua kaum dan semua parti politik. Secara jelasnya pertubuhan ini boleh menyaingi PERKASA yang diketuai oleh Datuk Ibrahim Ali.

Sebenarnya ada pihak tertentu berasa tidak senang dengan langkah Tengku Razaliegh dan kumpulannya menubuhkan AMANAH. Secara prinsipnya pertubuhan ini tidak menyebelahi mana-mana-parti politik dan beliau bersifat liberal. Tambahan pula terdapat beberapa anggotanya yang telah mengkritik secaara membina beberapa isu yang hangat diperkatakan dewasa ini. Justeru itu bangkit Datuk Seri Zahrain memukul canang dengan mengatakan parti pembnangkang telah mula berminat dengan Ku Li dan berhasrat melamar Ku Li. Dalam hal ini Ku Li masih tidak bersuara dan hanya mengambil sikap berdiam diri sahaja. Begitu juga dengan pemimpin parti pembangkang tidak ingin melayan perkara yang remeh-temeh yang sengaja ditimbulkan oleh mereka yang berkepentingan ingin menjatuhkan populariti parti pembangkang. masih banyak lagi isu lain yang perlu dilayan dan ditangani oleh PKR dan parti pembangkang yang lain terutama sekali isu-isu yang berkaitan dengan kepentingan rakyat. Maknanya majoriti pemimpin parti pembangkang telah berhati-hati dan tidak mudah melatah.

Setelah menyedari isu ini tidak mendapat layanan daripada pemimpin parti pembangkang, akhbar arus perdana dengan berita popularnya telah meminta Nik Aziz memperjelaskan isu pelawa Tengku Razaleigh. Satu desakan agar pemimpin yang disegani dan dihormati cuba diseret bagi memperkarakan isu ini. Mereka tertunggu-tunggu dengan penuh minat komen dan kata-kata daripada Tok Guru. Kemudian akan wujudlan beraneka macam ulasan negatif dan positif berkaitan isu ini. Mereka pastinya akan mengambil kesempatan untuk memanipulasikan kata-kata Tok Guru. Saya rasa dalam hal ini Tok Guru memang bijak memberi penjelasan dan penjelasannya sukar dipermainkan oleh pihak-pihak yang berniat songsang. Tok Guru begitu berpengalaman dalam bidang politik dan apa yang diperkatakan berlandaskan kepada agama Islam.

Pada hemat saya, Isu yang panas ini masih tidak mampu melunturkan kepercayaan pengikut parti pembangkang. Zaman kini masyarakat telah mula matang dan kebanyakan daripada mereka telah celik ICT. Segala maklumat boleh dirujuk dengan mudah menerusi ICT. Mereka tidak mampu menjatuhkan maruah Datuk Seri Anwar serta melaga-lagakan Daruk Seri Anwar dengan Tengku Razaleigh. Umum tentu masih ingat tentang manis pahit Tengku Razaleigh meminpin Semangay 46 suatu ketika dajulu. Akhirnya Semangat 46 tidak mampu bertahan dan Ku Li kembali kepada parti asalnya dengan kata yang sinis menjilat ludahnya kembali.

No comments:

Post a Comment