Thursday, November 12, 2009

Tanggapan songsang perkataan "BUTA" dalam masyarakat Melayu

"BUTA" bolehlah diertikan sebagai tidak dapat melihat. Secara luaran, mata yang digunakan untuk melihat tidak boleh berfungsi langsung. Mata dimiliki oleh benda-benda hidup seperti manusia, binatang dan makhluk-makhluk lain yang wujud di dunia. Tiada pandangan mungkin berpunca daripada kecacatan mata yang dialami oleh benda-benda hidup sejak dilahirkan. Barangkali juga penyakit yang meneyerang mata seperti glukoma dsbnya. Mata tidak boleh sembuh seperti asal yang akhirnya menyebabkan buta. Dengan tidak diduga hidupan tertentu ditimpa kemalangan dan mencederakan bahagian muka termasuk mata. Kecederaan mata yang teruk boleh mengakibatkan buta. Semua hidupan tidak mahu dirinya buta. Jika buta, pergerakan akan terbatas dan hari-hari yang dilalui penuh dengan cabaran dan rintangan yang terpaksa ditempuhi. Peluang untuk bekerja amat terhad dan jika terlalu terdesak terpaksa menghrap simpati orang. Orang yang buta mesti menghadapi berbagai-bagai persepsi dan tanggapan daripada masyarakatnya sendiri.


Masyarakat Melayu amat peka dengan segala bentuk sifat, perlakuan dan tabiat hidupan yang berlaku di dalam dan di luar lingkungan kelompok mereka. Sama ada baik atau sebaliknya sesuatu perlakuan dan sifat itu kelompok masyarakat yang kreatif akan jadikan sebagai peribahasa, pantun, gurindak seloka dan sebagainya. Jika kita amati secara mendalam masyarakat Melayu memang terkenal dengan tutur katanya yang lembut dan bersopan. Bila menegur atau menasihati orang tidak secara terus terang. Untuk menjaga hati dan perasaan orang khiasan dan sindiran digunakan secara berhati-hati. Bagaimanapun, kita harus menerima hakikat bahawa masyarakat Melayu tidak suka dengan sifat buta yang ada pada setiap hidupan terutama sekali manusia. Banyak sekali gambaran dan perlambangan berkaitan dengan unsur-unsur negatif dan perbuatan songsang dikaitkan dengan perkataan "buta". Begitu hina dan jijik sekali konsep "buta" dalam masyarakat Melayu. Tidak salah kalau dikatakan butalah jenis kecacatan yang paling ditakuti oleh masyarakat Melayu. Tidak hairanlah dalam sesebuah keluarga Melayu jika dalam kalangan ahli keluarganya ada yang buta. Tentunya dia tidak akan berperanan dalam keluarganya. Kalau berperanan pun pada situasi yang mempersenda atau memperkecil-kecilkan ahli keluarga berkenaan. Sememangnya si buta akan berasa bosan dan terus memendam rasa. Sesiapa yang pernah membaca cerita lama orang Melayu yang telah dibukukan iaitu Hikayat Malim Demam akan terjumpa kalimat "yang kurap memikul buluh, yang pekak memalu gong, yang kudung menghalau ayam, yang buta meniup tepung". Secara tersurat hikayat ini menggambarkan peranan yang boleh diberi kepada orang cacat. Secara tersiratnya peranan yang ditonjolkan oleh masyarakat Melayu terhadap orang cacat seolah-oleh mengejek sambil menghina.


Kehidupan tradisi orang Melayu masih terkongkong. Mereka begitu menaruh prasangka dan bersikap prajudis terhadap orang cacat terutama sekali terhadap orang-orang buta. Bagi mereka, bila tiada penglihatan mereka sukar untuk memahami dan mengetahui sesuatu perkara dengan jelas. Jika orang buta bercakap sukar dipercayai kerana si buta akan memberi maklumat yang salah dan terpesong. Jika kerap bergaul dengan orang Melayu dan jika kerap membaca buku peribahasa pasti akan terjumpa dengan kalimat "seperti orang buta meraba gajah". Kalimat ini menggambarkan orang yang tidak mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang sesuatu perkara dan memberi maklumat kepada orang lain secara tidak tepat dan tersasar sama sekali. Jelas di sini betapa teruknya pandangan orang-orang Melayu terhadap orang buta. Tanpa berfikir panjang, pakar motivasi, penceramah agama dan kaunselor yang berbangsa Melayu akan menggunakan kalimat ini bagi menggambarkan masayarakat yang tidak berpengetahuan dan sering memberi tanggapan yang salah terhadap sesuatu perkara terutama isu-isu agama dan isu-isu politik masa kini.


Perkataan buta dapat kita dengar dan perhatikan dalam semua ruang lingkup masyarakat Melayu yang berfokuskan kepada unsur negatif. Hidup kita bukan sentiasa sihat, sekali-sekala kita diuji oleh tuhan dengan berbagai-bagai jenis penyakit. Kebanyakan penyakit ada ubat dan penawarnya. Sejenis penyakit kulit yang disebabkn oleh hama yang biasanya menyerang di celaj-celah jari atau pelipat badan manusia. Hama ini akan meyebabkan kegatalan terutama sekali pada waktu malam. Masyarakat Melayu menamakan penyakut ini sebagai kudis buta. Dalam istilah perubatan disebut sebagai Scabies. Penyakit ini diberi nama kudis buta mungkin kerana kulit yang diserang penyakut ini kelihatan kotor dan jijik untuk dipandang.


Kita semua sedia maklum bahawa setiap manusia mempunyai kelebihan dan kelemahannya yang tersendiri. Sudah menjadi dasar KBSR iaitu mendidik murid untuk menguasai (4M) iaitu membaca, menulis, mengira dan menaakul. Tidak hairan sekiranya dalam tempoh enam tahun di sekolah rendah terdapat segelintir murid yang masih tidak mampu membaca. Otak mereka sukar berfungsi untuk menterjemahkan gabungan huruf-huruf tertentu dalam bentuk perkataan. Masyarakat Melayu menggelarkan mereka yang tidak tahu membaca sebagai buta huruf. Pada hakikat yang sebenar mata mereka nampak huruf cuma kesinambungan di antara otak dan mata yang menimbulkan masalah. Dalam proses menimba ilmu pengetahuan masalah tidak tahu membaca paling ditakuti oleh ibu bapa. Jika anak-anak tidak tahu membaca mereka tidak akan dapat mengikuti pelajaran dengan sempurna. Memandangkan perkara ini paling negataf dalam proses belajar, masyarakat Melayu terus memadankan perkataan buta dengan huruf, Jadilah buta huruf.


Masyarakat Melayu begitu peka dengan waktu. pada zaman dahulu sebelum mereka pandai menggunakan jam, waktu ditentukan dengan cara melihat perubahan matahari dan bulan. Pada waktu siang antara pukul 6.00 pagi hingga 7.00 petang kita dapat melihat alam sekelulung dengan jelas tanpa bantuan alat-alat ciptaan masnusia semperti lampu dsbnya. Pada waktu malam suasana sekeliling menjadi gelap dan kawasan sekitar akan dipasang dengan lampu, pelita dsbnya. Jika kita mendongak ke langit dapat dilihat cahaya bulan atau bintang. Pada hari-hari tertentu bulan tidak bersinar dan bintang tidak berkerdipan. Suasana begina disebuat oleh masayarakat Melayu sebagai malam-malam buta. Maknanya keadaan yang helap gelita digambarkan dengan perkataan buta. Pada waktu malam beginilah masayarakat Melayu melarang berjalan-jalan di luar rumah. Mereka bimbang seandainya diganggu oleh makhluk luarbiasa atau diserang oleh binatang dsbnya. Dalam situasi begini perkataan "buta" juga sesuai digunakan.


Dalam kalangan masyarakat Melayu jika seseorang individu atau sekumpulan manusia melakukan sesuatu kerja atau tugasan secara tidak bertanggungjawab dan tidak berhati-hati, tentunya akan dikutuk dan dikecam oleh orang yang mempunyai kaitan dan kepentingan dengan tugasan yang tidak sempurna itu. Oleh kerana perbuatan seumpama ini sangat tidak disukai dan dibenci oleh kebanyakan orang Melayu, mereka yang berkenaan dikatakan melakukan tugasan atau kerja secara membuta-tuli. Betapa sinisnya kata majmuk ini yang menggunakan dua perkataan yang dirujuk kepada hidupan yang cacat iaitu buta dan tuli. Mereka ingin menggambarkan individu atau sekumpulan orang yang menyelesaikan sesuatu perkara dengan tidak sempurna ini tidak mendengar nasihat dan penerangan terlebih dahulu dan tidak memerhatikan dengan penuh perhatian sewaktu arahan dan tunjuk ajar diberikan. khiasan yang diberikan kepada orang yang melakukan kerja tanpa berfikir tidak setakat itu sahaja. Gambaran yang lebih dahsyat dan sinis turut ditonjolkan oleh masayarakat Melayu. Kita pasti sering terdengar peribahasa "membabi buta". Mereka menjamakkan dua perkataan iaitu "babi dan "buta". Sesuai sangatlah padanan yang diberikan babi berlari secara lurus tanpa melihat apa yang ada di hadapannya. buta pula dirujuk kepada tidak dapat melihat dan memandang sesuatu. Peribahasa ini sebenarnya memang menghina orang buta kerana perkataan buta dipadankan dengan babi yang merupakan binatang najis bagi orang Islam dan kebanyakan orang Melayu beragama Islam.


Dalam kelompok masyarakat Melayu lama jodoh seseorang teruna atau dara akan ditentukan oleh ibu bapa atau saudara terdekat masing-masing. Urusan pinang-meminang, nertunang dan akhir sekali bernikah akan diselia oleh keluarga terdekat kedua-dua belah pihak. Salah satu ciri yang menjadi pertimbangan ialah rupa paras dan pekerjaan. Barulah dikata orang bagai pinang dibelah dua. Masa kini keadaan telah berubah. teruna atau dara akan mencari sendiri jodoh masing-masing. Bila antara mereka telah sehati sejiwa barulah hasrat disampaikan kepada ibu bapada dan saudara terdekat. Banyak juga pasangan yang mendapat tentangan keluarga kerana tidak setaraf dan sebagainya. Kata orang Melayu tak sekufu. Biasanya keluarga terdekat terpaksa terima kerana pasangan tetap tidak mahu berganjak dan cuba meyakinkan keluarga sedaya upaya yang boleh. Situasi beginilah disebut oleh orang Melayu "cinta itu buta". Buruk di nata orang, cantik di mata saya. Jelasnya cinta seseorang kita tidak boleh menilai dengan mata kasar. Penilaian yang kita jangkakan terhadap sesetengah pasangan tidak tepat. Hanya empunya diri sahaja yang tahu dan dapat menjiwai cinta mereka. Maksudnya di sini ketidakmampuan mata kasar menanggapi nilai cinta sepasang suami isteri dan pasangan yang sedang bercinta dikhiaskan dengan "buta".

Dalam soal nikah kahwin masyarakat Melayu perkataan "buta" juga digunakan dan sangat melucukan. serta agak sensitif. Mengikut ajaran Islam cerai talak tiga tidak boleh dirujuk semula. Kebanyakan orang Melayu beragama Islam. Sewaktu terlalu geram dan sangat marah cerai dilafazkan dengan talak tiga. Setelah sekian lama menyesal pula dan sesetengahnya gila talak. Dalam soal nilah kahwin orang Melayu sangat kreatif. Dia cipta satu kata majmuk yang dinamakan sebagai "cina buta". Mengikut budaya maysarakat Melayu cina buta bermaksud seseorang yang telah bercerai talak tiga dan ingin rujuk semula, si perempuan perlu mendapatkan seorang lelaki lain dan berkahwin dalam tempoh tertentu. Setelah bercerai dengan pak sanggup sebagai suami sementara barulah boleh berkahwin semula dengan suami asal. Setelah saya bertanya sana sini untuk mendapatkan penjelasan bagaimana wujudnya istilah "cina buta". Tiada satu pun jawapan yang mantap dan meyakinkan. Persoalan yang masih bermain-main dalam fikiran saya ialah situasi apakah yang boleh wujudnya cantuman dua perkataan yang melibatkan bangsa dan kecacatan.

Jika kita teliti dan perhatikan banyak lagi perkataan "buta" yang digunakan dalam segala aspek kehidupan orang Melayu. Perkataan :buta" diselitkan dan disesuaikan dalam peribahasa, pantun, khiasan, ejekan, perbualan cerita rakyat dsbnya. Saya hanya membicarakanbeberapa sahaja yang seringkita dengan dan digunakan secara meluas dalam masyarakat Melayu dari dulu sehingga kini.

Secara kesmpulannya, perkataan "buta" yang digunakan dalam masayarakat Melayu semuanya dalam bentuk yang negatif. Tidak hairanlah dalam sesetengah keadaan dan situasi orang buta memang terasing dan tersisih dalam masayarakat Melayu. Dalam usaha kita menghala ke era Melayu moden unsur-unsur seperti ini harus dikikis dan dipinggirkan sedikit demi sedikit. Masayarakat Melayu yang kaya dengan sopan santan dan lemah lembut mesti menghapuskan sikap menghina orang cacat terutamas sekali orang buta. Saya berkata begini bukan kerana saya menyebelahi orang-orang buta. Pada hakikat yang sebebanar perkataan "buta" paling kerapa digunakan bagi menggambarkan sesuatu keadaan dan sikap yang sumbang dan terpesong.


No comments:

Post a Comment