Tuesday, November 29, 2011

RUU HIMPUNAN AMAN 2011 TELAH DILULUSKAN OLEH SOKONGAN MAJORITI MP DI DEWAN RAKYAT. REAKSI PEMBANGKANG DAN MAJLIS PEGUAM

Pada 30 November 2011 Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 telah lulus dengan sokongan sebulat suara daripada ahli parlimen BN yang hadir di Dewan Rakyat. Pada 24 November 2011 RUU ini telah dibcakan buat kali pertama di dewan rakyat oleh PM. Mulalah kedengaran kritikan dan rasa tidak puas hati yang ketara daripada MP pembangkang. RUU ini telah menimbulkan kontroversi dengan tentangan dan bantahan yang hebat daripada ahli parlimen pembangkang. Di luar dewan Majlis Peguam turut bertindak menyuarakan pendapat dan buah fikiran mereka yang menentang RUU ini. Kemuncak kepada protes ini pada pukul 3.15 petang, semua MP pembangkan yang hadie ke dewan rakyat telah beramai-ramai keluar dewan. Mereka bertindak demikian setelah Speaker Dewan menolak cadangan ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim (MP Permatang Pauh) agar RUU ini dibawa terlebih dahulu ke jawatankuasa terpilih parlimen untuk perbincangan teliti terlebih dahulu. Mereka juga bertindak keluar dewan kerana Speaker Dewan hanya membenarkan ahli parlimen kanan pembangkang sahaja yang diberi peluang membahaskan isu ini.

Usul pindaan yang dibuat melibatkan fasal 9(1) untuk memnida tempoh yang ditetapkan kepada penganjur untuk memberikan notis mengadakan perhimpunan kepada polis daripada 30 kepada 10 hari.

Fasal 12(1) RUU tersebut turut dipinda untuk memendekkan tempoh untuk polis memaklumkan kepada pihak yang berkepentingan berhubung perhimpunan tersebut - daripada 48 jam kepada 24 jam.

Tempoh untuk pihak berkepentingan membuat bantahan kepada polis ke atas notis perhimpunan berkenaan pula dipendekkan daripada lima hari kepada 24 jam, menurut usul pindaan ke atas fasal 12(2).

Selian itu, tempoh untuk polis memberikan respons ke atas bantahan berkenaan juga dipendekkan daripada 12 hari kepada lima hari, menurut pindaan ke atas fasal 14.

Pindaan ke atas fasal 16 pula memendekkan tempoh rayuan yang dikenakan ke atas penganjur perhimpunan untuk membuat rayuan kepada menteri.

Rayuan berkenaan adalah berhubung sekatan dan syarat perhimpunan oleh polis yang turut melibatkan tarikh, masa, tempat dan cara perhimpunan.

Kerajaan bagaimanapun tidak meminda kuasa yang luas pada RUU berkenaan yang mencetus bantahan keras pelbagai pihak kerana mengharamkan semua bentuk demonstrasi jalanan.

Kerajaan mengambil keputusan untuk meminda Akta Perhimpunan Aman atas alasan untuk menjamin keselamatan dan ketenteraman awam secara keseluruhannya terpelihara. Kerajaan Malaysia yang dipimpin oleh Barisan Nasional pada dasarnya amat menitikberatkan keamanan dan kesejahteraan rakyat Malaysia secara keseluruhannya. Sejajar dengan konsep 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. Atas hakikat inilah kerajaan sanggup dan rela menerima cemuhan dan kutukan yang bermotifkan politik demi memantapkan kedamaian dan kesejahteraan rakyat terbela.

Dalam usaha kerajaan mahu leluluskan RUU ini dengan kadar segera Majlis Peguan Malaysia yang merupakan pengamal uncang-undang yang sistematik di negara kita amat tidak bersetuju dengan RUU ini. Peguam-peguan yang berbaung di bawah Majlis Peguan Malaysia telah berhimpun di di Kelab Taman Perdana Diraja di Kuala Lumpur dan bergerak ke parlimen bertujuan meluahkan bantahab dan tentangan terhadap penggubalan Akta Perhimpunan Aman 2011. Perarakan ini diberi nama "Walk for Freedom". Mereka menganggap RUU itu merampas dan menafikan hak rakyat yang dengan nyata dijamin oleh Perlembagaan Malaysia. Presiden Majlis Peguam, Lim Chee Wee menyeru peguam-peguam di Malaysia tidak harus membiarkan kebebasan rakyat disekat tanpa membuat sebarang tindakan. Lngkah pertama yang diambil oleh mereka ialah berhimpun secara aman sebagai tanda bantahan kepada RUU yang menyekat kebebasan rakyat untuk berhimpun bagi menyuarakan pendirian dan keperluan mereka kepada kerajaan.

Parti PAS pula akan mencabar dan mendakwa RUU Perhimpunan Aman 2011 ini di mahkamah. Pihak PAS menerusi peguamnya Mohamed Hanipa Maiden akan menyiapkan dokumen untuk pendakwaan secepat mungkin. Jika tiada masalah yang merintang Kes ini akan dibawa ke mahkamah pada Jumaat ini. Alasan yang digunakan oleh PAS ialah RUU ini bercanggah dengan Perlembagaan Malaysia iaitu perkara 10(1)(b), iaitu hak untuk berhimpun.

Di Parlimen, sewaktu perbahasan beberapa ahli parlimen pembangkan lantang mengkritik dan membidas RUU ini. Antara mereka termasuklah MP Marang, Terenggany, MP Permatang Pauh, Pulau Pinang, MP Pagoh, Pulau Pinang dan MP Ipoh Timur, Perak. Situasi ini menggambarkan MP pembangkang sebulat suara menetang RUU ini sekeras-kerasnya.

Secara sedar atau tidak RUU Perhimpunan Aman 2011 ini telah memberi ruang dan peluang kepada parti pembangkang sebagai modal untuk kempen pilihanraya ke-13 nanti. Dalam usaha untuk menyekat orang ramai yang biasanya didalangi oleh parti pembangkang melakukan demonstrasi di jalanan BN terpaksa berhadapan dengan risiko kesempatan yang diambil sebaik mungkin oleh parti berhaluan kiri untuk berkempen. Kelemahan dan kepincangan yang dapat dicungkil dalam RUU ini akan dijadikan bahan kempen bagi mempengaruhi rakyat menyokong dan menyebelahi parti pembangkang. Kini strategi dan jalan penyelesaian perlu disegerakan bagi menyekat dan membidas tohmahan parti pembangkang.

Pada saya RUU ini kurang mantap dan beberapa perkara yang dipinda boleh dipertikaikan. Pindaan yang ingin dilakukan tidak boleh tergesa-gesa. Sekumpulan pakar undang-undang perlu dipilih bagi tujuan meneliti pindaan yang telah dirangka. Melalui proses ini pembetulan dan pengubahsuaian dapat dimurnikan. Pada peringkat awal, Majlis Peguam Malaysia telah mengkritik pndaan ini kerana bercanggah dengan Perlembagaan malaysia iaitu menyekat orang ramai untuk berhimpun. Dengan fakta yang telah diberikan oleh Majlis Peguam, parti pembangkang tidak melepaskan peluang dan terus masuk gelanggang menentang kerajaan BN. Mereka sentiasa menuggu masa terbaik untuk menghentam parti BN, bak kata peribahasa Melayu "orang mengantuk disorongkan bantal".

Meskipun berhadapan dengan tentangan yang hebat di luar dan di dalam dewan, dengan kelebihan majoriti 2/3 parti yang memerintah di dewan rakyat, RUU ini tanpa kembimbangan dan kerisauan telahpun lulus. Sama-samalah kita nantikan keberkesanan pelaksanaannya. Sama-sama juga kita saksikan protes dan tindakan yang bakal dilakukan oleh parti pembangkang dan NGO yang berhaluan kiri.

No comments:

Post a Comment