Wednesday, June 16, 2010

WANG IHSAN SEBANYAK 25 JUTA SEPATUTNYA DISERAHKAN KEPADA KERAJAAN NEGERI

Datuk Seri Mustapa Mohamed menyatakan bahawa wang ihsan sebanyak 25 juta akan diagihkan kepada semua kaum di negeri Kelantan. Tumpuan akan lebih diberikan dalam usaha memantapkan pendidikan di negeri ini. Mereka akan membantu semua pelajar miskin termasuklah pelajar-pelajar di tingkatan 6 rendah dan atas. Diharapkan dengan cara ini tiada lagi pelajar-pelajar berpotensi dari negeri ini tercicir dalam pendidikan. Mereka tidak lagi akan dibelenggu dengan masalah kewangan. Beliau berkata demikian sewaktu perhimpunan Pemimpin Bersama Rakyat yang telah diadakan di Wat Machimmaram, Tumpat pada 15 un 2010.

Saya yang sentiasa mengikuti perkembangan dan pembangunan negeri Kelantan menerusi www.kelantanfm.com.my amat bersetuju dan mengalu-alukan hasrat murni beliau itu. Wang ihsan itu sewajarnya dinikmati sepenuhnya oleh rakyat Kelantan yang menetap di Kelantan. Saya hanya pemerhati dan sangat berminat untuk mengikuti segala perkembangan yang berlaku di negeri asal saya. Ibu bapa dan empat orang adik-beradik saya semuanya menetap di Kelantan.

Pada pendapat saya wang ihsan sebnyak 25 juta itu wajar diserahkan kepada kerajaan negeri Kelantan yang telah mendapat mandat rakyat pada pilihantaya yang ke-12 pada Mac tahun 2008. Dalam hal ini, kerajaan persekutuan harus bersikap rasional dan matang serta berfikiran terbuka dengan tidak berdolak-dalih untuk menghulurkan wang tersebut kepada kerajaan negeri. Jika tidak yakin dengan pengagihan yang akan dilakukan oleh kerajaan PAS yang memerintah Kelantan, kerajaan persekutuan boleh memantau dengan meminta laporan pengagihan wang berkenaan dari semasa ke semasa.

Kemungkinan juga kerajaan persekutuan bimbang jika wang berkenaan diagihkan oleh kerajaan negeri secara telus dan jujur, sokongan rakyat Kelantan terhadap kerajaan negeri yang sedang memerintah akan semakin bertambah. Sikap seperti ini tidak seharusnya ada pada kerajaan persekutuan yang dipimpin oleh Barisan Nasional. Sebenarnya jika kerajaan persekutuan bertindak secara adil dan saksama sokongan rakyat terhadap BN akan semakin bertambah. Dewasa kini rakyat Malaysia dan terutama sekali warga Kelantan telah matang dan mereka bertindak sebagai pemerhati politik yang waras dan berilmu. Jika wang ihsan tidak diserahkan kepada kerajaan negeri selagi itulah isu ini akan dijadikan modal kempen politik PAS yang amat bernilai dalam usaha menambat hati rakyat menyokong PAS.

No comments:

Post a Comment